| Справка |
| Календарь |
| Поиск |
| Сообщения за день |
|
|
#101 | |
|
Золото
|
Цитата:
И, следуя логике и правилам, хаттар а, муха?, аьлла, хила дезара, билгалдош и хилча. Но юьхьмаршлахь, в роли наоборот аьлча- как билгалдош м ца го суна и. Скорее- меттиган латтам бу и (обстоятельство места). Стенгахь? мичахь?, бохуча хаттарна жоп луш, меттиг а гойтуш, хилча. Масала: Стенгахь? бацалахь, хотталахь, дахкарлахь ...И: юьхьмаршлахь -по мне, из этого ряда) Но, возможно, и говор- в роли билгалдош, (прилагательного) хьуна иштта хезна хилча. |
|
|
|
|
|
|
#102 |
|
INCOTROVERTIBLE
|
Аминат, это не говор, а слово. Если про говор говорить, то как я ранее писал, помимо варианта Сэра я встречал и слышал: юхмачхьар, юхмачхьалг1, юхмачхьал, юхмаччахь. Говор хилла ца 1а иза моьга хаьттач, полноценный дош ду, которое используется в различных регионах/районах представителями самых разных тейпов.
|
|
|
|
|
|
#103 |
|
Золото
|
Paint, т1аккха- м, муххале а, оно должно быть в одном из многих, существующих словарях наших:
1.Мациев А.Г. Нохчийн-оьрсийн дошам. 2.Карасаев А.Т., Мациев А.Г. Оьрсийн-нохчийн дошам. 3.Умархаджиев С.М., Ахматукаев А.А. Нохчийн-оьрсийн, оьрсийн-нохчийн математикин терминийн дошам. 4.Абдурашидов Э.Д. Нохчийн-оьрсийн, оьрсийн-нохчийн йуридически терминийн дошам. 5.Берсанов Р.У. Нохчийн-оьрсийн, оьрсийн-нохчийн адаман анатомин дошам. 6.Умархаджиев С.М., Асхабов Х.И., Бадаева А.С., Вагапов Ӏ.Д., Израилова Э.С., Султанов З.А., Астемиров А.В. Оьрсийн-нохчийн, нохчийн-оьрсийн компьютерийн лексикин дошам. 7.Д.Б. Нохчийн-оьрсийн дошам ("А. Мациевн (1961 ш.) "Нохчийн-оьрсийн дошам" юкъа ца яаханчу лексемех хӀоттийна йолу нохчийн меттан дескриптивни дошам"). 8.Исмаилов А. Нохчийн-оьрсийн, оьрсийн-нохчийн дошам ("Дош" книги тӏера). 9.Аслаханов С-А.М. Оьрсийн-нохчийн спортивни терминийн а, дешнийн цхьаьнакхетарийн а дошам. 10.Даукаев А.А. Геологин-минералогин терминийн оьрсийн-нохчийн дошам. 11.Вагапов А.Д., Дадашев Р.Х. Оьрсийн-нохчийн физикин терминийн дошам. Х1оршша- м, кхин а хила там бу, суна ца евзарш а... У меня под руокй только 2 из них: А.Г. Мациев. Чеченско- русский, 1961 и А.Т. Карасаев А.Г. Мациев. Русско- чеченский ,1978. Еще pdf- Исмаилов Абу. В них я сверила и все на юь, и шиворот- навыворот тоже. В них нет такого слова. Вполне возможно, что в поздних можно найти. Кому не лень, пусть сверит). Интересно узнать его значение.И главное, что оно все же существует, как полноценный дош. Керлa- керла юкъа дуьйлуш а, дохуш а ,лаьтташ а ма дай дешнаш. Но аша схьа дийцарехь, оно не из неологизмов. Архаизм юй- те и уже?) ps: И да, хотя, ахь бохуча маь1ница дог1аш дацахь а, но просто подумалось, что приводимые тобой слова, созвучны с одним словом: моччаг1ал- скула, челюсть. |
|
|
|
|
|
#104 |
|
бакъйолу аккази)
|
на нашей стороне, йуьхьмарш- черты лица, йуг1маччахь- наоборот, движение в обратном направлении и т.д.
йуг1а- обратно хилар кхеташ ду, ткъа маччахь х1уду-м ца хаа суна) |
|
|
|
|
|
#105 |
|
INCOTROVERTIBLE
|
Аминат, нет, с челюстью не думаю что связано.
Марти права, корень в этом слове юх/йух — обратно. |
|
|
|
|
|
#106 |
|
бакъйолу аккази)
|
б1остнехьа, Амината йаздина хилла.
|
|
|
|
|
|
#107 |
|
Золото
|
Возможно, суна цхьаъ ца хаьа, йа со т1аьхьа ца кхуьа...
|
|
|
|
|
|
#108 |
|
...
|
Кхардар - это осуждение ?
Или у этого слова другой смысл.